Care este zodia ta? (Poate sa nu fie ceea ce crezi tu ca este)

Categories AstrologiePosted on

Fie ca credeti ca astrologia este doar un rezultat din vremuri mai putin iluminate inainte ca intelegerea noastra a cosmosului sa infloreasca sau credeti ca pozitia stelelor si planetelor detine de fapt o influenta asupra vietii noastre de zi cu zi si chiar ne poate determina caracterul. , nu se poate nega influenta pe care astrologia a avut-o in societate. 

In centrul astrologiei se afla zodiacul – o regiune a cerului in forma de centura care se extinde cu aproximativ 8° la nord sau la sud de calea aparenta a soarelui prin cer – si cele 12 semne astrologice ale sale.

Desi astrologia pare determinata de miscarea Pamantului prin spatiu si de pozitiile obiectelor astronomice pe cer, astronomia si astrologia sunt discipline extrem de diferite. 

Ce este un semn zodiacal?

La suprafata, determinarea unui semn zodiacal pare diabolic de simpla. Pe masura ce Pamantul orbiteaza in jurul Soarelui, steaua noastra apare in fata diferitelor constelatii – colectii de stele care urmaresc formele obiectelor familiare, de obicei animale. 

Aceste semne zodiacale sunt Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioara, Balanta, Scorpion, Sagetator, Capricorn, Varsator si Pesti, fiecare dintre acestea ocupand 30 de grade pe cercul cel mare care reprezinta calea anuala a soarelui prin cerul din fata. a constelatiilor — cunoscuta si sub denumirea de ecliptica. 

O ilustrare a drumului soarelui de-a lungul anului, in timp ce acesta traverseaza in fata constelatiilor reprezentand semnele zodiacului.

Zodiacul a fost dezvoltat initial in jurul anului 600 i.Hr., iar punctul sau zero a fost definit ca punctul in care ecliptica se intersecteaza cu ecuatorul ceresc – cercul cel mare al ecuatorului terestru de pe sfera cereasca. 

Aceasta intersectie este cunoscuta si ca echinoctiul de primavara si echinoctiul de primavara in emisfera nordica, deoarece este considerata prima zi de primavara.

In urma cu 2.200 de ani, acest punct zero a aparut in Berbec, de unde si numele „primul punct al Berbecului”. Drept urmare, constelatia Berbec a ocupat primele 30 de grade ale eclipticii; de la 30 la 60 de grade a fost luata de Taur, iar Gemenii a fost pozitionat de la 60 la 90 de grade. Celelalte semne astrologice ale zodiacului au fost clasificate intr-un mod similar, fiecare luand propria felie de 30 de grade din ecliptica.

Problema a fost ca acesti astrologi antici nu au fost constienti de o „calcitura” in miscarea Pamantului care le-ar perturba serios sistemul pe masura ce trece timpul.

Oscilatia Pamantului deformeaza datele semnelor zodiacale

Cauza schimbarii semnelor zodiacale este precesia, usoara „calcitura” pe care o experimenteaza Pamantul in timp ce orbiteaza in jurul Soarelui.

Gravitatia lunii si a soarelui, si intr-o masura mai mica a planetelor, actioneaza asupra umflaturii ecuatoriale a Pamantului – cauzata de rotatia planetei – pentru a-si schimba axa de rotatie. Cunoscuta sub numele de precesiune, aceasta „vacila” are un ciclu de 25.800 de ani. 

Pentru a va imagina aceasta precesiune, imaginati-va un pol literal care se extinde din Pamant la Polul Nord. Privind acest pol de-a lungul a 25.800 de ani, l-am vedea trasand un cerc deasupra Pamantului. 

Aceasta inseamna ca Polul Nord nu este intotdeauna indreptat in aceeasi directie cu stelele de fundal ale sferei ceresti, iar acest efect se acumuleaza. In ultimii 2.500 de ani, intersectia dintre ecuatorul ceresc si ecliptica sa deplasat spre vest de-a lungul eclipticii cu 36 de grade – aproximativ o zecime din lungimea sa. 

O ilustratie care arata clatinarea Pamantului de-a lungul axei sale de rotatie.

Precesiunea a avut, de asemenea, efectul deplasarii echinoctiilor Pamantului – cele doua puncte ale anului in care ziua si noaptea au lungimi egale – de-a lungul eclipticii. Din acest motiv, este adesea numita precesia echinoctiilor.

Drept urmare, semnele astrologice s-au deplasat si cu o zecime in jurul elipticii spre vest in raport cu stelele de fundal. Asta inseamna ca fiecare perioada are loc acum cu aproximativ o zecime dintr-un an – aproximativ o luna – mai tarziu decat atunci cand a fost conceputa astrologia. 

Dar horoscoapele publicate in ziare si reviste nu urmeaza acest sistem astronomic. Ca urmare, semnele zodiacale nu se mai aliniaza cu pozitia soarelui.

De exemplu, se spune ca semnul astrologic Taur guverneaza perioada cuprinsa intre 20 aprilie si 20 mai, deoarece aceasta este constelatia in care parea candva sa se afle Soarele in aceasta perioada. 

Asadar, luand ca exemplu 2010 – un „an mediu” intre doi ani bisecti – un copil nascut pe 26 aprilie 2010, va fi Taur, in ciuda faptului ca soarele se afla de fapt in constelatia Berbec in acea zi si nu s-ar misca. in Taur pana pe 14 mai.

Asta inseamna ca daca fondatorii zodiacului ar fi fost constienti de precesiune, ea ar fi fost un Berbec, mai degraba decat sa treaca prin toata viata ei ca Taur. Exista o alta problema cu zodiacul asa cum il vad astrologii si pozitia soarelui de-a lungul elipticii. Astrologii ignora, de fapt, a 13-a constelatie de pe ecliptica – Ophiuchus –, ramanand cu zodia cu 12 semne. Povestile antice ale babilonienilor – carora li se atribuie adesea astrologia originara – recunosc ca au existat 13 constelatii in zodiac, dar Ophiuchus a fost ales sa fie omis. 

Care este semnul tau zodiacal „adevarat”?

Mai jos sunt datele pe care un zodiac cu adevarat bazat pe astronomie le-ar da fiecarui semn astrologic, in timp ce datele pe care sistemul bazat pe astrologie le-a conceput acum doua milenii sunt date intre paranteze. 

Capricorn – 20 ianuarie – 16 februarie (23 decembrie – 21 ianuarie)

Varsator — 16 februarie – 11 martie (22 ianuarie – 20 februarie)

Pesti – 11 martie – 18 aprilie (21 februarie – 19 martie)

Berbec – 18 aprilie – 13 mai (20 martie – 20 aprilie)

Taur – 13 mai – 21 iunie (21 aprilie – 21 mai)

Gemeni — 21 iunie – 20 iulie (22 mai – 22 iunie)

Rac – 20 iulie – 10 august (23 iunie – 22 iulie)

Leu — 10 august – 16 septembrie (23 iulie – 22 august)

Fecioara – 16 septembrie – 30 octombrie (23 august – 22 septembrie)

Balanta — 30 octombrie – 23 noiembrie (23 septembrie – 22 octombrie)

Scorpius – 23 noiembrie – 29 noiembrie (23 octombrie – 22 noiembrie)

Ophiuchus – 29 noiembrie – 17 decembrie (Fara omologul astrologic)

Sagetator — 17 decembrie – 20 ianuarie (23 noiembrie – 22 decembrie)

Astronomie si astrologie: care este diferenta?

Cea mai clara si mai evidenta diferenta intre astronomie si astrologie este ca prima este o stiinta si cea din urma nu este. Aceasta inseamna ca, in timp ce astronomia – studiul a tot ce se afla in afara atmosferei Pamantului, inclusiv stelele, galaxiile, alte planete si gaurile negre – se bazeaza pe observatie, teste si dovezi empirice, astrologia se bazeaza pe credinta si putin mai mult.

“Astronomia este studiul stiintific al tuturor lucrurilor din spatiul cosmic. Astronomii si alti oameni de stiinta stiu ca stelele aflate la multi ani lumina distanta nu au niciun efect asupra activitatilor obisnuite ale oamenilor de pe Pamant.”

Understanding Science, site-ul web al Muzeului de Paleontologie al Universitatii din California, subliniaza ca includerea in astrologie a unor capcane aparent stiintifice, cum ar fi hartile stelelor si miscarile obiectelor astronomice, ii determina pe unii sa o considere o stiinta. Cu toate acestea, increderea sa puternica pe anecdota ca dovada – afirmatii precum „ Hei, functioneaza pentru mine ” – ii fac pe multi sa traga concluzia ca astrologia este de fapt o pseudostiinta. 

Exista, de asemenea, indoieli daca ideile cheie ale astrologiei sunt testabile – ceva ce majoritatea oamenilor de stiinta sunt de acord ca este crucial pentru o disciplina stiintifica. Pentru a fi infrunta cu observatiile lumii naturale, astrologia ar trebui sa faca predictii specifice si precise testabile.

Cu toate acestea, majoritatea predictiilor facute de astrologie sunt extrem de generale si deschise interpretarii.

In ciuda cat de diferite sunt astazi, astronomia si astrologia au aceleasi radacini stravechi. Ambele au fost puternic motivate de nevoia de a intelege miscarile obiectelor din sfera cereasca a Pamantului. 

Pe masura ce observatiile cerului au devenit mai precise si datele au crescut, astronomia s-a schimbat, indeplinind criteriile cheie ale stiintei – schimbandu-se atunci cand sunt descoperite noi dovezi. 

Pe de alta parte, descoperirile pe care omenirea le-a facut despre Pamant si stele in ultimii 2.000 de ani nu au schimbat dogmele cheie ale astrologiei.

Consultatie Personalizata Tarot